Jak zaczęłam jeść śniadania + przepis na placek owsiany

by Anita Węglicka Styczeń 11, 2019

Od zawsze byłam typem niejadka. Tym dzieckiem, które przygotowane do szkoły kanapki przynosiło z powrotem do domu i często odmawiało jedzenia. Rodzice próbowali mnie zachęcić różnymi sposobami – pyszne płatki na mleku, kanapki z dżemem lub kakao na śniadanie – te metody pamiętam. Po kilku latach zdałam sobie sprawę z tego, że ja po prostu nie potrafiłam jeść o tak wczesnej porze – godzina 7 rano, gdy w zimę wychodziłam z ciepłego łóżka do mroźnego świata, nie była odpowiednią porą, żeby się zmusić. Gdy poszłam na studia i mogłam wstać później (zajęcia często zaczynały się popołudniami), zaczęłam się zmuszać i zjadać cokolwiek. Były etapy kanapek i owsianki (która nigdy nie wychodziła tak dobra jak mówiły blogerki). Było lepiej gdy zaczęłam pracę. Wiedziałam, że potrzebuję energii, żeby przygotować moje miejsce pracy i potem z uśmiechem na ustach podawać klientom świeżo wyciśnięte soki owocowe.

Po kilku latach udało mi się wypracować rutynę i teraz nie wyobrażam sobie zacząć dnia bez śniadania. A gdy go nie zjem, zawsze dzieje się coś złego. A więc co zrobić, żeby zacząć jeść śniadania? Podpowiadam:

1. Zrób ze śniadania ceremonię.
Gdy przeprowadziłam się do Krakowa i zaczęłam pracę w agencji przez co poza domem byłam ok 10 godzin, czas który spędzałam z Andrzejem stał się krótszy. Chcieliśmy zacząć dobrze dzień, a wspólne śniadanie było najlepszym na to sposobem. Zaczęliśmy eksperymentować. Ja robiłam pyszny placek owsiany, a on jajka sadzone na milion sposobów. Udało się. Nie tylko nasze brzuszki były szczęśliwe, ale mogliśmy z energią podejmować wyzwania w pracy.

2. Zmęcz się przed śniadaniem.
Sport jest świetny nie tylko dlatego, że dodaje energii, kształtuje ciało i pomaga myśleć. Jest też świetny dlatego, że po treningu chcesz zjeść wszystko. Jeśli masz taką możliwość, ćwicz przed śniadaniem. To sprawi, że Twój organizm po prostu będzie się domagał zjedzenia czegokolwiek.

3. Albo znajdź aktywność, która zajmie Ci tak dużo czasu, że nie będziesz go mieć na przekąski co chwilę.
Podczas mojej podróży po Azji, byłam bardzo aktywna. Tu wycieczka do dżungli, tam szukanie murali – na to wszystko potrzebowałam energii, a podczas jazdy skuterem, nie dało się podjadać. Zawsze jadłam super pożywne śniadanie, żeby do obiadu nie myśleć o jedzeniu, ale cieszyć się widokami.

4. Znajdź swoje ulubione śniadanie.
U mnie rządzi placek owsiany w wersji z warzywami lub masłem orzechowym i bananem. Czasem jest to jajecznica lub jajka sadzone, a w weekendy jestem mistrzynią naleśników <3

PRZEPIS NA PLACEK OWSIANY:

Placek owsiany to super szybkie i pożywne śniadanie, które sprawia, że przez kilka godzin nie myślę o jedzeniu. Do jego przygotowania potrzebujesz jajka i płatki owsiane oraz ulubione dodatki.

Jak go zrobić:
1 jajko mieszasz z 5 łyżkami płatków owsianych błyskawicznych (polecam też zmieszać błyskawiczne z górskimi), wykładasz na rozgrzaną patelnię, formujesz placek i przez chwilę podsmażasz, po chwili przekładając na drugą stronę. Jeśli robisz go dla 2 osób, odpowiednio powiększ liczbę składników.

W czasie gdy placek się smaży, możesz pokroić warzywa, które potem na nim ułożysz. Ja zazwyczaj smaruję go zielonym pesto, układam na nim szynkę, pomidor, paprykę, awokado, oliwki zielone i rukolę. Jest mega <3 Gdy mam ochotę zjeść go na słodko, smaruję masłem orzechowym i układam plasterki banana, brzoskwini i gruszki. Te połączenia pozwolą Ci nie tylko zjeść pyszne śniadanie, ale tez mieć energię na kilka godzin.

Smacznego!

Social Shares